Начало / Статии / Житейски хакове / Какво ни прави здрави и щастливи
Какво ни прави здрави и щастливи

Какво ни прави здрави и щастливи

1 мин

Какво ни прави здрави и щастливи, докато живеем живота си? Ако си мислите, че това са парите и славата, не сте единствен. Всъщност 80% от хората разсъждават като вас. Едно 75-годишно проучване обаче достига до друг отговор на този въпрос.

През 1938г. група учени от Харвардския университет започват да изследват живота на 724 мъже. Едната част от субектите са второкурсници в Харвард- млади, амбициозни, успяващи. Втората група са младежи от най-бедните квартали на Бостън, специално избрани, защото са от най-проблематичните и непривилегировани семейства в града през 30-те години на XX век.

В продължение на 75 години учените проследяват живота на тези 724 мъже - от тийнеджърската възраст до смъртта им. Година след година учените ги разпитват за работата им, за семейния им живот, за здравето им, за личните им успехи и проблеми. Учените разговарят със съпругите им, с децата им, с докторите. Десетки хиляди страници информация се трупат през тези 75 години за живота на 724 мъже. Това е може би най-продължителното изследване на тема "Човешко щастие". Изводите, до които достигат учените, са изключително интригуващи.

Един от тези учени Робърт Уолдингер разкрива мъдростта и заключенията на това житейско изследване в следното 12-минутно видео. Приятно гледане!

Още по темата:

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/happy

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*