Начало / Статии / Житейски хакове / Какво да подарим на лидера вкъщи?
Какво да подарим на лидера вкъщи?

Какво да подарим на лидера вкъщи?

3 мин

Дойде декември - месецът, който започва с риба и студентски веселби, преминава през снежни изненади за столична община и приключва с едни от най-хубавите моменти - Коледа  и Нова година. Но преди да си направим равносметка на постигнатото през годината и  да поставим новите си високи цели трябва да помислим за нещо друго – подаръците.

Преди да се опитаме да отговорим на въпроса какво да подaрим на нашия лидер у дома, нека първо си зададем обратния въпрос и се замислим какво да НЕ му подаряваме. Кои са най-некреативните подаръци, които взимаме, когато липсват други идеи и сме притиснати от времето? Според американските филми, това определено са пуловерите с коледни елени. Но на нашите географски ширини, тези подаръци обикновено са чехли, чорапи, халат, пижама, парфюм.

Разбира се, че в тези подаръци няма нищо лошо, но когато говорим за нашия лидер, е добре да проявим повече креативност и отговорност за да изберем най-подходящото за него/нея.  За лидерите е важно да получат прагматичен и полезен подарък, отговарящ на техните лични интереси и потребности.

Подарък за лидери според интересите им

А от какво се интересуват лидерите - от личностно развитие, самоусъвършенстване, влияние, успех. Семинарите за самоусъвършенстване, книги за принципите на ефективните хора или тайните на успехи са литературни средства, които могат да съчетаят приятното с полезното. Не трябва да забравяме обаче, че книгите не трябва да са твърде дебели - все пак времето е най-ценният ресурс в живота на амбициозните хора. И като говорим за време, време също може да се подари с така наречените „умни“ предмети и технологии (SMART Technologies) – устройство за дистанционно контролиране на осветлението, климатиците, електричеството вкъщи, личен електронен бележник или четец.

Подарък за лидери според нуждите им

Освен с интересите, подаръкът може да е съобразен и с потребностите на лидера. Трудно да отговорим на въпроса от какво има нужда лидерът, защото успешните водачи обикновено се радват на добро финансово състояние и могат лесно да задоволят потребност от материална придобивка. Тогава от какво имат нужда тези успешни, амбициозни работохолици?! На първо място от почивка и време за близките. Водени от силното си чувство за отговорност, от усещането за спешност и изпълнение на критично важна мисия, лидерите често оставят близките си на втори план. Затова можем да им подарим "насила" почивка и време за близките - уикенд извън града, ски почивка, масаж, екстремно преживяване с приятел. Не на последно място винаги можем да се погрижим и за външния вид и репутация на нашия човек – една хубава риза, вратовръзка или портмоне винаги вършат чудесна работа. А пък за дамите лидери - шал, парфюм или бижута, подходящи за нейните бизнес срещи. Не забравяйте, че опаковката също има значение – постарайте се красивото отвътре, да е красиво и отвън.

Без значение какво ни казват рекламите, какви идеи имаме, не бива да забравяме кое е най-важното, което остава невидимо за очите. И тук не говорим само за професионалните и лични успехи, развитието, усъвършенстването, постигнатите цели и резултати. Най-важното е да се замилислим како означават тези неща за нас и да го подарим на нашия лидер. Това може да е е напомнянето, колко е важен за нас, колко ценим усилията и труда му, много често истински важното е просто да подарим време от нашето собствено, забързано ежедневие. Нека измежду плановете за почивка по празниците, обещанията и равносметките, тичането по молове да подарим на любимите си лидери нещо безценно и истински важно - част от себе си.  Вниманието ни, личната ни ангажираност, и най-вече усещането, че без значение колко хора води след себе си и какви трудности среща, ние винаги ще вървим рамо до рамо с него.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/prsnt

Повече информация за Констанца Каралеева

Констанца Каралеева
Журналист по мечта, душа и образование. Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Учила в университета на Брад Пит, който той така и не успява да завърши. Любопитен мечтател. Не вярва в чудеса – разчита на тях.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*