Начало / Статии / Лични истории / История за личностното развитие на един младеж и една програма
История за личностното развитие на един младеж и една програма

История за личностното развитие на един младеж и една програма

6 мин

Личностното развитие не е просто усвояване на нови умения. То е изкуството да бъдеш себе си, да създаваш удовлетворение в живота си и да си щастлив от това, което правиш. Да живееш изпълнен със смисъл, отговаряйки на предизвикателствата на живота по начин, който ти помага да израстваш. Личностно развитие е да предизвикваш своя безграничен потенциал, и всеки ден да ставаш все по-добра версия на себе си. То е да се научиш да обичаш себе си и другите, да се научиш да черпиш от живота с пълни шепи, а и да даваш с пълни шепи. Това един неспирен процес, който ни прави по-добри хора.

Сега искам да ви разкажа история, свързана с моето личностното развитие. За тази цел ще ви представя програма, която ми помогна в това ми начинание.

 „Международната награда на херцога на Единбург“ е програма за личностно развитие за младежи на възраст между 14 и 24 години. В програмата младежите предизвикват себе си, обогатяват се с житейски умения и имат възможност да променят себе си, своята общност и света. Наградата има четири направления – Доброволчество, Умения, Физическа активност и Приключенско пътуване. Младежите сами избират какво ще правят в тези направления. Те имат пълната свобода на избор. Във всяко направление участниците си поставят цели, които трябва да изпълнят за даден период. Най-малкият такъв е 3 месеца за някои от направленията. През тези месеци те трябва да не се отказват, а да се борят до постигането на заветната цел.

Наградата има три нива – Бронзово, Сребърно и Златно. Разликата в тях е само периодът на изпълнение на дейностите. В програмата всеки участник има Лидер, човекът, който следи развитието на младежа, подпомага го, вдъхновява го и винаги е насреща при затруднения или проблем. Другите хора, които активно подпомагат участниците са менторите. Това са хората, които са отговорни за теб по време на изпълнение на всяко направление. Т.е. ти имаш един ментор за Доброволчество, един за Умения и т.н.

Наградата подпомага младежите да развиват качествата, които желаят. Наградата подпомага младежите да бъдат отговорни и целеустремени и да преследват целите си. Тя им позволява да се запознаят и с други млади и амбициозни хора. Предоставя им умения, които няма къде да развиеш другаде, или не заедно и не на едно място. Лидерът в Наградата става важна част от  твоето развитие. Той е този, който забелязва развитието ти и отбелязва твоят напредък.

Аз съм участник и доброволец в „Международната награда на херцога на Единбург“. И от първо лице мога да ви разкажа аз какво преживях и преживявам, благодарение на програмата. Мога да кажа, че вече съм полузавършил участник, тъй като ми остава само едно от направленията – „Приключенско пътуване“.

Но нека започна отначало. През 2014 година благодарение на приятели се запознах с Наградата и станах част от голямото й семейство.  Наградата присъства в 140 страни по цял свят. Тогава бях само доброволец и помагах на организацията да бъде разпозната от хората в България. Силно вярвам, че съм помогнала това да е така и благодарение и на мен, днес в Наградата има много младежи, които се развиват. Издърпваме малко лентата напред и идва 2015 година. Завладяна от емоциите на участниците и техните истории си казах, защо и аз да не пробвам?

И така, ясно помня месеца – ноември 2015 година, когато официално станах и участник в Наградата. Помня и моята първа среща с Лидера ми, който е един уникален човек, без когото нямаше да съм тук и да ви разказвам моята история. Благодаря ти, Веси, за всичките уроци, всичките съвети и моменти, които прекарахме заедно. Вярвам, че още много такива ни предстоят.

Най-трудният момент за един участник е да избере какво да прави в различните направления. Повярвайте ми, аз исках всичко и бях на няколко кръстопътя. С много мислене и разговори с Веси (моят Лидер), аз се реших. В направление Доброволчество избрах да помогна на една инициатива, която подпомага незрящите хора да се докоснат до света на книгите. Името й е „Подари ми история“.  В направление Физическа активност започнах активно да плувам. И дори след края на моята Награда, аз продължавам да го правя. В направление Умения активно се занимавах с изучаването на английски език и с опресняване на знанията ми. Последното направление е Приключенско пътуване, в което група младежи от Наградата отиват в планината и се опитват да оцелеят няколко нощи. Шегата настрана. Това направление по последни данни е най-харесването, защото ти си сам, с още няколко малчугана, в планината, готвиш си сам, палиш си огън, опъваш палатка!!!

Изключително важно нещо в програмата е това да не се откажеш по-средата на някое от направленията и да кажеш: "Не мога, не искам, писна ми". Всеки младеж трябва да впрегне и последната си капка усилие и да преследва това, което си е поставил за цел.

Освен всички натрупани знания и умения, при успешно завършване младежите получават сертификат и бронзова/сребърна или златна значка. Момента, когато ги получиш е момент, който помниш цял живот. Обещавам да ви разкажа и за него,когато дойде и моят ред.

Благодарение на Наградата и хората в нея, аз израстнах като човек. Наградата развива много умения, стига да имаш желание да ги развиеш. Искрено бих казала, че развива и лидерски качества. Чрез нея ти виждаш света и хората около себе си по по-различен начин. Сваляш цветните очила и виждаш реалната картинка. Ако човек не се бори за мечтите, за желанията си до край, то той винаги ще остане там, където е бил. Чрез програмата всеки участник става по-целеустремен, научава се да преследва целите си без да се отказва и най-важното – забавлява се.

 Искам да завърша моята история с една от любимите ми мисли:

„Никой човек не се ражда готов, тоест напълно оформил се, и животът не е нищо друго, освен непрекъснато движещо се развитие, непрекъснато формиране“ - Висарион Белински.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/ia0n

Повече информация за Габриела Тодорова

Габриела Тодорова
Казвам се Габриела. В момента завършвам висшето си образование със специалности "Масови комуникации и реклама" в Нов български университет. Имам опит в неправителствените организации, в писането на статии, поддържането на социални канали и комуникация с хора. Част съм от екипа на "Международната награда на херцога на Единбург" България. Обичам да пътувам и да посещавам нови и интересни места по целия свят. Активно се занимавам със спорт, фотография и личностно развитие.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*