Начало / Статии / Израстване като лидер / За покорените върхове и родените лидери
За покорените върхове и родените лидери

За покорените върхове и родените лидери

3 мин

„Тя се изправи и започна да се разхожда като вдървена, понеже се страхуваше да не ѝ падне короната.“
„Алиса в огледалния свят“

Колко всъщност тежи короната? Зависи от гледната точка. А гледката винаги ще е по-красива от върха. Точно затова изкачването си струва усилията.

А тези, които накрая се любуват от високо на прекрасните панорами в ниското, са онези, които не са се отказали по пътя. Както прави планинският козел – бавно, но неуморно се изкачва по пътя към върха на хълма.

Ето защо вдъхновение в тази статия черпим от Козирозите. Независимо дали става въпрос за жена или мъж от тази зодия – те са родени лидери. И не че няма изключения. Но мнозинството от тях в крайна сметка постигат целите си.

А къде се крие тайната за успеха им?

Те не се отказват, когато стане трудно, защото знаят, че „водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.“ А това е ключов момент при всеки един лидер. Въпросът не е да постигнеш краткотраен успех, а да си се борил за него, да си го изграждал стъпка по стъпка и да можеш да го задържиш.

Друга тяхна черта, която може да бъде взета за пример е финеса и грацията, с която подхождат във всяка ситуация. Защото един лидер трябва не само да може да убеждава, но да го прави с усет. И веднъж след като спечели доверието на последователите си, целта вече е наполовина постигната.

За възхищение е и тази тяхна характеристика, която ги описва като честни играчи. Не обичат да мрънкат и се държат достойно, когато губят. А загубата неминуемо е част от успеха. Всеки един водач би трябвало да го може – да се държи на ниво, дори и след поражание. Защото вътрешно знае, че битката може и да е загубена, но войната не е спечелена. А победата е въпрос на време, когато целта е ясна и имаш план за постигането ѝ.

И последно, но не на последно място, е убеждението на представителите на тази зодия, че не е задължително да се натрапваш, за да покажеш превъзходството си, ако има такова(казано в добрия смисъл). Не винаги крещящото е гарант за успех. Истинските лидери би трябвало да следват максимата, която гласи: „Работи здраво в тишина. Остави успехът да говори“. Не е нужно един пълководец да се стреми да е в центъра на вниманието на всяка цена. Най-добрите могат да те накарат да ги следваш и без да вдигат много шум.

В крайна сметка, фокусът не е върху това дали сте зодия Козирог или която и да е друга, а върху това, че тези, които са родени лидери, знаят, че са такива. Независимо колко трудно ще им бъде да го докажат. Рано или късно, те постигат желания успех и покоряват всички върхове, които си поставят за цел да стигнат. Като внимават „короната да не падне от главата им“. А тя винаги стои изправена.Защото тези хора са се научили да вярват в собствените си възможности и да не се интересуват от неодобрението на околните.

На истинският лидер не са му нужни гръмки обещания и изтъкване колко „по“ е той пред другите. Той върви нагоре и получава признателност не заради статуса си на такъв, а заради неуморния труд, с който го е постигнал.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/4cik

Повече информация за Зорница Костадинова

Зорница Костадинова
Редактор. Бакалавър по Философия в ПУ "Паисий Хилендарски" и Магистър по Журналистика и Медии в СУ "Св. Климент Охридски". Има опит в редактирането и писането на авторски статии. Най-голямата ѝ страст е поезията. Обича изкуството във всичките му форми. Вярва в максимата на Махатма Ганди, че „можеш да разлюлееш света по деликатен начин“, защото силата на човека не е във физическите възможности.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*