Начало / Новини / За образованието, бизнеса и младите лидери
За образованието, бизнеса и младите лидери

За образованието, бизнеса и младите лидери

2 мин

Учението през целия живот, за международната конференция „Образование и Бизнес: Бъдещи лидери“, бе описано като огледало, в което лидерството, предприемачеството, и бизнесът се отразяват. Всички водещи теми и принципи за развитието се пречупиха през призмата на основната тема за събитието – иновации в образованието и бизнеса и връзката между тях. Главна роля за това имаха всепризнати лидери, предприемачи и иноватори като –Димитър Шумаров, Роберто Патраси, Александър Кръстев, Страци Кулински и други.

Ето някои от най-добрите идеи, практики, дефиниции и светоусещания, които Leadership.BG избра специално за вас :

1Предприемачеството изисква инвестиции. Но въпросът тук е в какво да ги вложим, за да постигнем сигурен резултат. Димитър Шуманов, изпълнителен директор на Пощенска банка, съветва и толерира инвестициите в образованието: „Това е индиректна инвестиция. Възвращаемостта настъпва едва в следващите поколения и като цяло в обществото, тя е трайна и перспективна.“

2Според Роберто Патраси формулата за лидерство е 50/50. Първите 50 % са това, с което човек се ражда, това, което му е заложено. Вторите 50% - са това, за което личността работи, изгражда над това, което вече има . В допълнение на формулата, може да направим следния извод:
Дадености -> Възпитание->Образование->Реализация

В тона на събитието прозвуча и следната мисъл : „Освен лидерите имаме една ключова съставка в обществото - Будителите. Те имат грижата за почвата, от която се развиват лидерите.

За Александър Кръстев лидер е този човек, който се развива постоянно, учи нови неща и който иска да е по-добър в следващия ден.  Важното тук е този човек да споделя с околните, приятелите си, семейството, това, което е научил. Лидерите трябва да мислят напред и да дават всичко, което могат на общността.

3

Страци Кулински разкри част от концепцията, поради която Американският универистет в България се нарича инкубатор за бъдещи лидери:
„Ние търсим студенти с емоционална интелигентност. Окуражаваме критичното мислене и възпитаваме уважение към чуждите гледни точки. И не на последно място – много държим на извънкласните дейности и интерактивното предприемачество.“ Според него, за да си лидер, трябва да има някой, който да те следва.

4

За финал бихме искали да споделим с вас и най-обобщаващото твърдение за лидерството. Това е есенция на най-ценните качества, които всеки лидер трябва да притежава:

По трудния път към успеха, лидерът води с крачка пред другите. Когато успехът е постигнат, той отстъпва крачка назад, за да изпъкнат последователите му – постигнатата цел е споделен успех. Когато се задава заплаха той прави две крачки напред.“- Огнян Траянов.

Снимков материал, благодарение на Bloomberg TV Bulgaria

Автори: Катерина Ценкуловска и Габриела Тодорова

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/CHKn

Повече информация за Теменужка Панайотова

Теменужка Панайотова
Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по "Бизнес администрация и икономика" в Американския Университет в България | Mагистър по "Бизнес анализ" в Warwick Business School | Опит в предприемачество, консултантство и комуникации | Вярва в желанието за промяна и развитие като път към успеха.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*