Начало / Интервюта / За искрата, за желанието и за мечтите при създаването на нов бизнес от нулата
За искрата, за желанието и за мечтите при създаването на нов бизнес от нулата

За искрата, за желанието и за мечтите при създаването на нов бизнес от нулата

7 мин

На бизнес и предприемаческата сцена в София се появи нов стартъп. Това е бизнес, свързан с IT технологиите, в който е вложена много страст, надежди и желание за успех. Първо, обаче искаме да ви запознаем с човека, който е вложил всичко от себе си, за да може проектът да се появи сега.

Ивайло Христов, както сам определя себе си, е две неща. От една страна той е IT, а от друга бизнес и предприемач. Това са неговите страсти, неговите желания за развитие и неговите мечти, или най-общо казано неговият път. Още от съвсем малък е започнал да програмира и да се състезава в компютърни състезания и на всичкото отгоре е печелил не едно и две първи места. Дори е бил лауреат в национална олимпиада по информатика. Докато неговите връстници са се забавлявали навън, той  се е забавлявал по друг начин, чрез компютрите и езиците за програмиране. Предполагаме не е нещо ново, даже напротив, доста често срещано явление.

Завършил е специалност „Информатика“ в Софийския университет, единствената тогава специалност, свързана с компютри и програмиране. След години в тази сфера е дошла и следващата стъпка, а именно преподаването. Бил е преподавател, опитвайки се да запали и подпомогне младежи в IT средите. И със сигурност е успял да докосне не един и двама свои студенти. Неговата професионална кариера е преминала през много етапи. Бил е програмист тук и в чужбина, ръководител на IT екип, създател на няколко стартъпа, писал е книги и със сигурност още много други неща.

Новият му проект е концентриран в IT сферата. DEV.BG е портал, в който потребителите могат да открият информация за IT бизнеса и начини за преквалификация, възможности за връзка между специалисти в бранша, различни курсове в България и чужбина. Всъщност проектът води началото си от далечната 2006 година, като в стечение на обстоятелствата е бил замразен за по-късен етап. Самият Ивайло споделя, че тогава не е бил подготвен да ръководи бизнеса, нямал е нужните знания, опита и подготовката, контактите, които има днес зад гърба си. Идеята за проекта е дошла от желанието му да подпомага подготвените кадри и да осигурява ресурс, в помощ на специалистите в IT. „Българският IT пейзаж е осеян с острови /сайтове/ – има много информация, която, обаче е разпокъсана и недостигаща до хората“, казва самият той. Има много примери на започнали бизнеси, които са били недовършвани и са останали забравени, поради една или друга причина. Тук е и разликата на тези бизнеси с неговото ново начинание. За него е изключително важна приемствеността. Сега той се занимава активно с проекта, но след години нищо не се знае. Той желае да има последователи, които да продължат идеята му. Искрено се надява, че е намерил тези хора в лицето на своя екип.

Екипът, който стои зад проекта е малък, но сплотен. Тук важна и ключова роля играят доброволците. Според Ивайло работата на доброволеца е много ценна. Той, освен, че дава нещо от себе си като работи за проекта, получава много знания, идеи, контакти. Получава се комбинацията „win-win“ и всички излизат доволни от ситуацията. Доброволците  имат възможността да експериментират, да се развиват, имат свобода за действие. Това, което екипът предлага на своите доброволци е знания, менторство, развитие и интересни и предизвикателни задачи. Отличава ги индивидуалният подход към всеки човек от екипа.

Екипът постоянно набира свои доброволци, така, че ако смяташ, че имаш качества, знания и желание за развитие, то това е твоето място, и те те очакват.

Преимуществото, което има DEV.BG пред останалите IT портали, е това, че Ивайло е IT специалист, има голям опит зад себе си, може да ръководи IT екип и успява да говори на езика в тази сфера. Според него е изключително важно да има връзка между специалистите, има нужда от организиране на събития, конференции, курсове, където да се обменят знания и идеи. Младите хора, които искат да работят в IT сферата имат нужда от подкрепа, от рамо, на което да се опрат и да знаят, че са на правилната посока. Комбинация между бизнес, предприемачество и IT, това е DEV.BG.

За основателят на DEV.BG, IT сферата може да бъде разделена на две категории. Такава за начинаещи, за хора, които нямат опит, но имат желанието да се развиват и такава за напреднали, където има голям недостиг на ресурси и събития.

Идеите за развитието на DEV.BG са да създаде софтуер за потребителски групи. Една ефективна потребителска група е тази, в която на едно място са се събрали програмисти, използващи PHP и имат поне 3 години професионален опит. Когато хора са обединени от една и съща технология, и са на едно и също ниво, се получават много интересни дискусии. Потребителските групи включват малко на брой хора, които си организират срещи и споделят знания с останалите. Идея е да се организират и конференции с различни гост-лектори от България и чужбина. Желанието на Ивайло е да се включват повече хора в тези групи и да се организират регулярни срещи между тях.

Друга идея за развитието на проекта е създаване на информация за IT компаниите в България на сайта на проекта. Идеята е хората да имат по-информиран избор за работа. Това би се случило чрез създаването на база данни с цялата информация за компанията, като например позиции, сфера на действие и т.н. Освен базата данни за компаниите, може да добавим и така наречения wizard на сайта, който задава въпроси на хората за техните желания и след това им предлага най-подходящата за тях компания или избор от няколко такива.

В по-далечно бъдеще Ивайло вижда и създаването на база данни с най-честите задавани въпроси и отговори на сайта, както и създаване на литература за IT, помагане на младите в развитието им чрез различни дискусии и курсове.

Тъй като проектът е сравнително нов, води истинското си начало от март месец, начините по който DEV.BG достига до потребителите са главно чрез реклама и чрез партньорски публикации. Но екипът и проектът са отворени към новото, към идеите и към партньорствата с различни компании, събития, хора.

Предполагаме, че след всичката тази информация, сте си задали въпроса, кои хора влизат и използват услугите на сайта? Това в по-голямата си част са мъже, на възраст между 20 и 40 години, които имат интереси в програмирането, дизайна, мениджмънта, разработване и поддръжка на софтуер. Това са любопитни хора, които искат да се развиват и да откриват нови възможности всеки ден.

Ако откривате себе си в тези редове или пък искате да се предизвикате с нещо ново и непознато за вас, потърсете ги, те са отворени за комуникация.

Пожелаваме успех на Ивайло и екипа и още много такива проекти, които развиват предприемачеството и лидерството в България.

 

 

 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/Qq3P

Повече информация за Габриела Тодорова

Габриела Тодорова
Казвам се Габриела. В момента завършвам висшето си образование със специалности "Масови комуникации и реклама" в Нов български университет. Имам опит в неправителствените организации, в писането на статии, поддържането на социални канали и комуникация с хора. Част съм от екипа на "Международната награда на херцога на Единбург" България. Обичам да пътувам и да посещавам нови и интересни места по целия свят. Активно се занимавам със спорт, фотография и личностно развитие.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*