Начало / Статии / Житейски хакове / Защо да си купите допълнителен монитор, ако работите от вкъщи?
Защо да си купите допълнителен монитор, ако работите от вкъщи?

Защо да си купите допълнителен монитор, ако работите от вкъщи?

5 мин

Пандемията ни наложи нови правила, по които да живеем. Едно от тях безспорно беше промяна на начина, мястото и бързината за извършване на някои наши ежедневни дейности. През последните месеци home office-ът се превърна в най-разпространеното работно място за милиони служители по света. И ако доскоро много хора вярваха, че това да работиш от вкъщи е някакъв вид лукс или удобство, което малко дейности позволяват, то сега ситуацията е малко по-различна.

Хората често си мислят, че това е нещо временно, към което не е необходимо да свикваме или да се нагаждаме. Но в действителност все повече работодатели говорят за запазване модела работа от вкъщи, дори и след приключване на ситуацията, в която се намираме в момента.

Допълнителен монитор - предизвикателство и възможност!

Днес вече компютърът/лаптопът е не просто необходимост, а често дори не е достатъчен за работните нужди в динамична работна среда. Но благодарение на бързо развиващите се технологии, вече няма нужда да се притесняваме за голяма част от “спънките”, които могат да възникнат в процеса на работа. Сега широкият набор от най-различни джаджи и идеи за тяхното свързване ви дават възможност да оптимизирате максимално работното си кътче у дома, така че да повишите значително производителността си и да ограничите грешките.

Пред някои от вас със сигурност би стояло изкушението вторият монитор да се използва за разпускане по време на работа или иначе казано: за сериали, филми, видеа и скролване из любими мрежи. Е, в този случай има голяма вероятност очите ви да са не там, където трябва и грешната употреба би дала своето отражение на качеството на извършваната от вас работа.

Сега ще ви дадем няколко примера за това как допълнителният монитор би бил във ваша полза:

 

  • Това да разполагате с два монитора едновременно определено би благоприятствало по-бързото и по-лесното решаване на задачи от различен тип. Всички, чиято дейност е свързана с работа на компютър, са попадали в онази неприятна ситуация, в която нужните данни са разпръснати в няколко таблици или файла, и единственото, което можете да направите, е непрестанно да отваряте всеки от тях и да сравнявате. Това се случва при анализи, преводи, изчисления и какви ли не ощ дейности. Е, с два монитора подобен тип затруднения няма да са част от вашето ежедневие;

 

  • Вторият монитор ще ви служи за допълнително удобство по време на презентации и конференции, в които участвате или на които сте само зрител. При нужда да споделите екрана си с останалите колеги/участници, вие ограничавате възможностите си за работа на компютъра напълно, тъй като всичко, което се прави от вас, се вижда и от останалите, т.е. не можете да следите чат или имейл, да преглеждате представяната от вас информация и т.н. Това е само пример за една от многото подобни ситуации, в които на помощ идва вторият монитор;

 

  • Случващото се на втория монитор най-често остава в обсега на периферното зрение на човек и по тази причина той служи идеално за “наблюдаване” на процеси. Освен това, допълнителното устройство ви дава възможност да държите социалните си мрежи отворени и при нужда да отговаряте на съобщения, запитвания и др., без да се налага да прекъсвате работния процес, за да ги проверявате постоянно;

 

  • Един много голям бонус, който съвсем не бива да се подценява, e фактът, че всяко допълнение, с което ще обогатите своя работен към в дома си, може да се използва и за други цели. Сред вас със сигурност има запалени геймъри и киномани, за които гледането на филм или играенето на игри би било значително по-приятно при наличието на втори монитор;

 

  • И последно, но не на последно място, безспорно едно от “предимствата” (ако можем така да го наречем) при употребата на два компютъра е това, че е твърде възможно да повишите самочувствието си и да изглеждате доста по-технически грамотни, както в собствените си очи, така и в тези на околните.

 

Разбира се, преди да впуснете в пазаруване на втори монитор, е важно добре да прецените мястото, с което разполагате, както и вашите работни нужди, така че покупката ви да бъде максимално оправдана. Широкото разнообразие от монитори на пазара ще ви позволи да изберете модел, който изцяло да отговаря на вашите възможности - цена, свободно място за поставяне, технически параметри и прочие.

Изграждайки това “работно поле”, вие много по-лесно ще се настроите на вълна “работа”, дори когато не излизате от дома си. Сега вече няма да има значение дали сте по пижама, или не, защото ще си създадете подходяща работна атмосфера и ще минимизирате времето, което по принцип губите в извършване на технически дейности. Въпреки че в началото работата с два монитора може да ви изглежда натоварваща и стресираща, щом свикнете веднъж, ще ви е трудно да си представите как би изглеждало работното ви ежедневие, ако нямахте възможност да поставите втори монитор.

 

 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/jCpO

Повече информация за Лозан Лозанов

Лозан Лозанов
Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по "Бизнес администрация и икономика" в Американския Университет в България.