Начало / Новини / „Заедно в час“ търси трета група вдъхновяващи учители-лидери
„Заедно в час“ търси трета група вдъхновяващи учители-лидери

„Заедно в час“ търси трета група вдъхновяващи учители-лидери

3 мин

Фондация „Заедно в час” организира трето поред търсене на млади и амбициозни учители, които  да работят за позитивна промяна в училище и в образователната система. Избраните специалисти ще работят по кампанията в период от две години и ще преподават на ученици с ниски академични постижения и ограничена мотивация за личностно и професионално развитие.

Желаещите да се включат могат да подават своите апликационни форми до 30 март 2013г. на сайта на фондацията. От началото на кампанията през септември до момента са кандидатствали над 700 души, а 19 одобрени кандидати вече са приели своите оферти и ще започнат да преподават на 15 септември със старта на следващата учебна 2014/2015 година. Програмата дава възможност на завършващи студенти и млади професионалисти, съобщават от фондацията.

 „Заедно в час” са си поставили амбициозната цел всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо от произхода и социално-икономическия си статус.  За осъщестяването й са нужни мотивиращи учители, които успешно да подкрепят своите ученици да развият максимално потенциала си.

Одобрените учители-лидери ще преминат курс в български университет, който ще им осигури педагогическа правоспособност, ако те вече не разполагат с такава. В допълнение, те ще вземат участие в лятно обучение по международния модел „Преподавай като лидер“, за да развият необходимите им знания и умения, с които успешно да мотивират учениците си, да планират целенасочено и постоянно да повишават ефективността си. В последните три седмици от своето обучение учителите ще преподават в Лятната академия на Заедно в час, където ще могат да приложат на практика научените принципи на ефективното лидерство и успешните методи на преподаване.

"По време на двете години като учители участниците в програма получават редовно наблюдение и надграждащи обучения за преподавателски и управленски компетенции", съобщават от фондацията. Учителите ще могат да разчитат и на личен ментор в изграждането и доразвиването на своите лидерски умения. Сред менторите в програмата са водещи бизнес и обществени личности, загрижени от сегашните проблеми в училищното образование.

Заедно в час досега

През настоящата учебна година 70 учители по програмата преподават на над 7000 ученици в 43 училища в Западна и Южна България. През миналата учебна година 54 учителя преподават в 33 училища в четири общини – София-град, София-област, Пловдив, Пазарджик. Те работят и с над 4000 ученици от социално и икономически затруднени общности. Много от тях преподават по няколко предмета, като така влияят на цялостния успех на учениците си.

Резултатите са красноречиви - в рамките на учебната 2012-2013 година, средният успех на учениците се повишава с 20% в часовете, водени от учителите по програмата, като този резултат се допълва и от повече знания в учениците и повишена посещаемост на часовете.

Фондацията е партньор от международната мрежа Teach For All, чиито членове работят за подобряване на достъпа до качествено образование в 32 страни на 6 континента. Повече информация за програмата и формата за кандидатстване можете да откриете на сайта на организацията www.zaednovchas.bg.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/3HVk

Повече информация за Мирена Руменова

Мирена Руменова
Журналист с опит в онлайн медии и телевизии | Автор на публикации, филми и репортажи | Завършва бакалавърската си степен по "Журналистика" в СУ | Неуморим търсач на думи, хора и истории.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*