Начало / Интервюта / Жулиета Серафимова – За да управляваш другите, управлявай първо себе си
Жулиета Серафимова – За да управляваш другите, управлявай първо себе си

Жулиета Серафимова – За да управляваш другите, управлявай първо себе си

4 мин

Жулиета Серафимова е генерален мениджър на Гранд Хотел София от 2009г. насам. Кариерата си в туристическия и хотелиерския бранш започва още по време на университета, когато работи като туристически гид. Малко по малко тя извървява кариерния си път от туристически гид, през мениджър "Маркетинг и продажби" в български и чуждестранни хотели, до генерален мениджър на един от най-луксозните български хотели. Завършила е колеж по международен туризъм в Бургас и магистратура „Туризъм” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, минала е през различни мениджърски програми в Испания, Великобритания, Белгия, Франция, Швейцария и Университета „Корнел” в САЩ. Според нея съчетанието на лукса с неповторимото българско гостоприемство са в основата на успеха на Гранд Хотел София. Хотелски мениджър на годината през 2012г.

Има ли нещо, което човек, който управлява други хора, не трябва да допуска според Вас?

За да се управляват ефективно хора и процеси, човек първо трябва да може да управлява себе си. Това се отнася до аспекти както на професионалния, така и на личния живот. Никой не трябва да си позволява да навлиза в личното пространство на хората, да си служи с манипулация, да ползва методите на подчинение само поради влиятелната си позиция.

А кое Ваше качество или практика смятате, че екипът Ви цени най-високо?

Смятам, че хората около мен ценят чувството ми за екипност и уважение към всеки един човек като личност и професионалист. На линия съм и за съдействие, когато ме потърсят за съвет относно тяхното личностно и професионално развитие. Също така съм принципна, устойчива и решителна при отстояване на важни решения, които са в интерес на екипа и фирмата.

Как печелим доверието на хората, с които до скоро сме били равнопоставени в организационната йерархия, а сега вече сме техни мениджъри?

С много работа, изграждане на доверие и екипно отношение.

Според Барбара МакМахън в последните лидерски течения, вече не е важна визията, която другите да следват, важен е диалогът с подчинените. По-ценно е да можеш да ангажираш хората, отколкото да им влияеш силово. Командването и контролът са отстъпили пред сътрудничеството и разпределението на властта. Приложим ли е този лидерски стил в хотелиерския бизнес?

Принципите са валидни за всеки вид бизнес, свързан с работа и комуникация с хора. Всеки един човек има нужда от внимание, подкрепа и уважение. В сферата на услугите въпросният лидерски стил е по-ефективен в срвнение със сферата на производството например, където понякога се налага ползването на по-сурови методи на контрол и въздействие. Разбира се, има изключения, но със сигурност командването с времето е отстъпило мястото си на мотивацията чрез въвличане и търсене на диалог.

Управлявате екип от 20 мениджъри, отговарящи за 20 различни отдела в един хотел. Как протичат Вашите оперативни срещи и какви са най-големите предизвикателства при воденето на толкова голям и хетерогенен екип?

Най-голямото предизвикателство пред мен е винаги да съм на ниво в присъствието на толкова интелигентни и добре подготвени хора. Те са мой коректив и не мога да си позволя да говоря общи приказки, без ясна визия за цел и посока. Оперативните ни срещи са интерактивни и аз приемам взаимно да си поставяме задачи, за да сме максимално бързи и ефективни. Дейностите, за които всеки един от мениджърите ни оттговаря, са различни, но те са много тясно свързани помежду си и трябва да има добра синергия помежду им. Крайният резултат е общ и той е еднакво видим, затова никой не трябва да доминира пред другия, това винаги мотивира всички мениджъри да са еднакво добри и да работят в екип.

И за финал ще Ви задам познат Ви вече, но изключително интересен за нашата аудитория въпрос "Какви съвети бихте дала сама на себе си, ако срещнете 25-годишното си аз".

  • Да рискувам повече.
  • Да се радвам на успехите си.
  • Да отделям повече време на хората, които имат нужда от моето съдействие и съвет.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/iRkz

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*