Начало / Статии / Визия / Добър мениджър или добър лидер

Добър мениджър или добър лидер

2 мин

До скоро във фирмите не се говореше за изграждане на добри лидери, а за изграждане на добри мениджъри. Наричахме лидери световни имена, оставили следа в историята.

Какво се промени? Защо все повече темата за добрите лидери измества темата за добрите мениджъри и така ли трябва да бъде?

Добър мениджър

Нуждата от добри мениджъри възниква в онзи момент от историята, когато фирмите излизат от размера на семейна фирма и нарастват както като размер, така и като комплексност на процесите. За някои от тях това означава и необходимост да работят еднакво ефективно и успешно на много и различни пазари. Именно в този момент на повишена комплексност възниква нуждата от професионални мениджъри, като основното, което се очаква от тях, е да организират хора и ресурси за ефективно и ефикасно постигане на определени бизнес цели, които организацията си е поставила. Тези нужди на фирмите довеждат и до предлагането от страна на университетите на бизнес образование, включително популярната магистратура MBA.

Добър лидер

Managers & leadersВ един момент тези мениджърски умения стават недостатъчни. Веднъж поради голямата конкурентност за привличане на добри хора и втори път заради все по-голямата конкурентност между фирмите в условията на непрекъснати и невиждани промени. Оказва се също, че тази ефективност и ефикасност на функциониране на фирмата може да бъде лесно копирана и тя по никакъв начин не помага на една компания да се отличи от останалите. Това, което отличава наистина великите компании е не ефективността и ефикасността, а умението да създадат ярки екипи, които рязко се отличават като ниво на отдаденост, ангажираност и оттам ниво на креативност и иновативност. Нещо повече - точно това са тези характеристики, които не могат да бъдат копирани!

В тези нови условия организациите имат нужда от лидери със завладяваща визия и идеи за бъдещето, които да катализират едно много по-високо ниво на ангажираност сред своите колеги. Да дадат тласък за преследване на тази визия, както и да стимулират постигане на едни наистина високи стандарти и създаване на нещо ново и отличително, дори невиждано – като продукт или услуга.

Ако до един исторически момент нуждата от такъв тип лидери в една организация е било по-скоро лукс или тема на дневен ред единствено за компаниите, които искат да бъдат водещи, днес нещата стоят много различно. Нарасналата непредвидимост и нарасналата степен на промени в средата, както и нарасналите и променени изисквания на служителите, превърнаха лидерските умения от лукс в необходимост за абсолютно всеки мениджър, който иска да бъде успешен.

Днес, пред един млад мениджър не стои избора - "Добър мениджър или добър лидер искам да бъда?" Стои само изборът успешен или неуспешен желая да съм.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/T9nb

Повече информация за Наталия Благоева

Наталия Благоева
Scaling the impact of people on a mission. МЕНИДЖМЪНТ КОНСУЛТАНТ в областта на лидерството, организационната стратегия и култура, управление на многообразието, развитие на таланта, бизнес интуиция и геймификация. 25 ГОДИШЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ СЪС СВЕТОВНИ ВОДЕЩИ ОРГАНИЗАЦИИ | 20 ГОДИНИ ОПИТ В РАЗВИТИЕ И МЕНТОРСТВО НА ЛИДЕРИ И ТАЛАНТИ | ОБРАЗОВАНИЕ: Certified Management Consultant (CMC) | Certified Cultural Transformations Tools (CTT) Consultant with the Barrett Values Centre | Certified Professional in Learning & Performance (CPLP, ATD) | Executive MBA | Основател и Директор на Eudaimonia Solutions | eudaimonia.solutions | natalia@eudaimonia.solutions

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*