Начало / Статии / Мотивация / Дефиниция за добър лидер
Дефиниция за добър лидер

Дефиниция за добър лидер

3 мин

От години се занимавам с темата за лидерството, както  в процеса на моето собствено израстване като лидер и последовател, така и като човек, който е бил отговорен за развитието на потенциала на други за лидерство. Изминала съм дълъг път, изчела съм много концепции, имала съм немалко "аха" моменти.

Дефиниция за лидер

Един от тези „аха“ моменти беше, когато прочетох за първи път най-простата дефиниция за лидер и си дадох сметка, че това е може би единствената дефиниция, която е точна. Според нея лидер е "човек, имащ последователи".

Невероятно много неща се изясняват, когато започнем с тази проста дефиниция. Най-вече, не можем да говорим за лидерство в отсъствието на последователи, а най-добрият начин за оценка на качествата на един лидер е по неговите последователи. Ако перифразираме една известна мисъл, можем да кажем: „Запознай ме с последователите си, за да ти кажа какъв лидер си...“. Въпросът, който се задава по-често е „Кого следвате и от кого се учите?“. Той обаче показва в по-малка степен качествата на един лидер, защото много хора четат велики книги и следват велики лидери в мислите си, но това, което правят на практика, е различно.

Томове са изписани за това какви са лидерите, редица проучвания са се опитвали да опишат задължителните качества на един лидер. Никой не е успял досега, защото каквато и комбинация от качества да опишете, винаги има някой успешен лидер, който не притежава някое от тях. Може би малко по-лесно е да опишем как се чувстват, как изглеждат последователите на един наистина добър лидер.

Защо човек би следвал даден водач

Нека помислим … Защо един последовател би следвал лидер в условия на свобода на избор? Още един въпрос, който има прост отговор. Последователите следват в очакване, че този лидер ще им помогне да постигнат по-добър живот от този, който биха постигнали сами. Заедно с това идва и отговорността на лидера да води последователите си към един по-добър живот.

Какво значи обаче да бъдеш добре? На английски да бъдеш добре се превежда wellbeing, а на български – благосъстояние. Една от формулировките за wellbeing, позната като eudaimonic wellbeing (евдемонично благосъстояние), които аз харесвам, включва не просто да се чувстваш добре, а да живееш живот изпълнен с цел и смисъл, изпълнен с добродетели и мисъл за другите, живот, в който се развиваш, даваш най-доброто от себе си и допринасяш към нещо по-голямо от самия себе си. Затова и една мисъл за лидерството, която много обичам, гласи: „Ако твоите действия вдъхновяват други да мечтаят повече, да научават повече, да станат нещо повече и да бъдат нещо повече, то тогава ти си лидер.“

От тук следва може би и най-лесния начин да оценим един лидер. Чувстват ли се добре последователите на този лидер? Мечтаят ли? Учат ли, развиват ли се? Имат ли усещане, че допринасят? Чустват ли се част от нещо повече от собственото си оцеляване? Просперират ли? Щастливи ли са?

Как точно го постига лидерът зависи от личния му автентичен подход, но това е една друга тема. Важното е, че това е най-точната оценка на един лидер. И така—запознай ме с последователите си, за да ти кажа дали си добър лидер

Друга също много лесна и точна оценка на това дали сте добър лидер е не само доколко са щастливи вашите последователи, но и доколко сте щастливи Вие самите, защото успелите лидери са най-щастливите хора

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/definicia

Повече информация за Наталия Благоева

Наталия Благоева
Scaling the impact of people on a mission. МЕНИДЖМЪНТ КОНСУЛТАНТ в областта на лидерството, организационната стратегия и култура, управление на многообразието, развитие на таланта, бизнес интуиция и геймификация. 25 ГОДИШЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ СЪС СВЕТОВНИ ВОДЕЩИ ОРГАНИЗАЦИИ | 20 ГОДИНИ ОПИТ В РАЗВИТИЕ И МЕНТОРСТВО НА ЛИДЕРИ И ТАЛАНТИ | ОБРАЗОВАНИЕ: Certified Management Consultant (CMC) | Certified Cultural Transformations Tools (CTT) Consultant with the Barrett Values Centre | Certified Professional in Learning & Performance (CPLP, ATD) | Executive MBA | Основател и Директор на Eudaimonia Solutions | eudaimonia.solutions | natalia@eudaimonia.solutions

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*