Начало / Статии / Емоционална интелигентност / Дама, Лидер или Дама Лидер?
Дама, Лидер или Дама Лидер?

Дама, Лидер или Дама Лидер?

3 мин

„Да бъдеш силен е като това да си дама. Ако се налага да обясняваш на хората, че си такъв, значи не си.“
-- Маргарет Тачър

Какъв по-добър пример за жена лидер и олицетворение на сила от Маргарет Тачър?

И не просто дама, а наистина Дама Лидер. Еталон за непоколебимост и пример за подражание. Едновременно мразена и обожавана.

Но не е ли това най-голямото доказателство за величието на един лидер?
И то – жена лидер. С главно Ж и главно Л. Ето тук може би е разковничето на отговора на въпроса дали жените Лидери могат да бъдат поставени редом до мъжете такива. Тези, които искат да са не просто „жената до него (Лидерът, който всява респект и подчинява не с физическа сила, а със знание и харизма), а тези, които сами печелят „аплодисментите на публиката“.

„Разбери, че имаш два варианта – да си жената на някой (името от визитката), или да си Жената ДО някой. (като ЖЕНАТА и ТОЙ са изписани с еднакво главни букви)“- Ева Колева.

И може би на някои хора ще прозвучи като феминистко изказване, но жените имат достатъчно полезни качества за оглавяване на екипи, фирми и дори цели държави (както вече споменахме Желязната лейди), Дилма Русев и др.

Защото се изисква наистина огромна сила, за да бъдеш „желязна“ и да отстояваш мненията и принципите си, с цената понякога на неодобрение и отхвърляне. Да се бунтуваш срещу изградени стереотипи и да докажеш, че и ти – жената, която е символ на нежност и крехка същност, можеш да бъдеш непоколебим пълководец и притежаваш качествата, всяващи страхопочитание и респект.

Защото това, че нечие име присъства в платежни ведомости, не го прави лидер.

И думата „мениджър“ звучи достойно, само когато е подплатена със съдържание.

А да управляваш някого и нещо си е цяло изкуство. И като всяко изкуство, голямо значение има емоционалността. И по-точно емоционалната интелигентност. А в това жените са добри. И за разлика от мъжете, дамите имат много по-голямо търпение и умение да изслушват. Качества, без които един лидер не може да бъде успешен. А каква по-правилна комбинация от такава жена лидер, застанала до мъжа лидер.

Кой по-добре може да тушира прекалено крайните на моменти стратегии на господата водачи от една, усвоила до съвършенство методите на успешния ръководител, дама?

И тук идва и другият въпрос ...

Раждат ли се така въпросните дами лидери или стават такива в последствие?

Всички знаем, че в недалечното минало жените не са имали право на глас и собствено мнение. На тях им се е насаждала идеята, че трябва да се съгласяват с думите и предпочитанията на силния пол. И в такъв случай, обществото ли в последствие е започнало да създава силните и независими жени или някои от тях винаги са били такива, просто не им е било дадено „поле за изява“.

Независимо какъв е отговорът, най-важното в съвременния свят е, че мъжете лидери имат нужда от жени лидери до себе си. Да бъдат борбени заедно с тях, да бъдат решителни заедно с тях и да не се отказват, когато стане трудно.

Защото, както знаем – „зад всеки успял мъж стои една силна жена.“

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/dama

Повече информация за Зорница Костадинова

Зорница Костадинова
Редактор. Бакалавър по Философия в ПУ "Паисий Хилендарски" и Магистър по Журналистика и Медии в СУ "Св. Климент Охридски". Има опит в редактирането и писането на авторски статии. Най-голямата ѝ страст е поезията. Обича изкуството във всичките му форми. Вярва в максимата на Махатма Ганди, че „можеш да разлюлееш света по деликатен начин“, защото силата на човека не е във физическите възможности.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*