Начало / Новини / Богомил Балкански, Ивайло Пенчев и Дейв Трой – Лидерите и екипът в дигиталния свят
Богомил Балкански, Ивайло Пенчев и Дейв Трой – Лидерите и екипът в дигиталния свят

Богомил Балкански, Ивайло Пенчев и Дейв Трой – Лидерите и екипът в дигиталния свят

7 мин

DigitalK 2015

На 21ви и 22ри май в София се проведе петото издание на технологичната конференция DigitalK . Събитието събра над 1500 участници, 50 лектори, и повече от 20 инвеститори от цял свят. Предприемачи, бизнес лидери, професионалисти в различни области, и ерудирани млади хора се събраха под един покрив, за да си поговорят за какво е нужно да стартираш бизнес, силата на технологиите , ползата от огромното количество данни, как се привличат клиенти, и не на последно място… Какво е следващото голямо нещо?“.

По време на конференцията търсих и отговори на други интересни въпроси, а именно как се изменя идеята за лидер и екип в дигиталния свят. Имах възможността да си поговоря с Богомил Балкански, Ивайло Пенчев, и Дейв Трой, които споделиха своето виждане по темата.

Богомил Балкански - фокус, последователност и добър тайминг

Богомил Балкански е един от успелите българи в САЩ. Завършва математика в университета в Корнел и MBA в Станфорд. Професионалната си кариера започва в McKinsey, а след това работи на различни ръководни длъжности в CrossWeave, Siebel Systems и VMware. През последните две години Богомил разработва собствена стартъп компания - Bebop, в Сан Франциско. Балкански смята че късметът идва, когато работиш усърдно и вървиш в правилната посока. От 8те години, които прекарва във VMware, научава, че две основни неща са много важни не само при правенето на бизнес, но и в живота: фокус и последователност на изпълнението - как докато мечтаеш голямо, правиш малки стъпки, за да постигнеш целите си. Това са две качествени характеристики, които ще стават все по—важни в бъдещия дигитален свят пълен с неограничени възможности.

Кое е нещото, което Ви е помогнало да успеете повече - екипът, технологиите, или пазара?

Определено всеки се нуждае от добър екип. За мен като инвеститор, екипът е нещо много лично. А екипът, в комбинация от добър продукт и хубав пазар, прави чудеса. Но е важно да се отбележи, че екипът е много важен, но не е достатъчен за успех. Трябва пазарът да е готов за твоя продукт и твоя екип – времето играе много важна роля. Така че според мен нещото, което ми е помогнало да успея е подходящото време (таймингът).

Темата на DigitalK е „Какво е следващото голямо нещо?“. Какво е Вашето мнение?

Ако имах отговор на въпроса поставен на DigitalK 2015, най-вероятно щях вече да съм се пенсионирал и да живея някъде спокойно без да работя. Макар че аз дори и тогава съм убеден, че ще работя. Мисля, че живеем в изключително вълнуващи времена. Светът е подвижен, билиони хора имат достъп до компютри в днешно време. Това има голяма трансформираща сила. Следващото голямо нещо, според мен, е интернет на нещата – това може да промени не само светът около нас, но и как ние гледаме на него.

Ивайло Пенчев - Законите на лидерството не се променят

Ивайло Пенчев е един от основателите на Walltopia, българска компания превърнала се в световен лидер в пазара на стени за катерене, с повече от 50% дял в САЩ и Западна Европа. В момента, Ивайло разработва третата си компания – Auxionize, сайт за провеждане на търгове в реално време. Ивайло сподели пред публиката на DigitalK, че това, което му е помогнало преди години да успее и да се утвърди не само на българския, но и на международния пазар, е че още от самото начало е имал силна страст към това, което прави и е знаел, че е най-добрият в сферата и нищо не може да му попречи, ако сам не се откаже. Пенчев сподели, че няма никакво намерение да напуска България – тук е мястото, където може да бъде щастлив с приятелите и семейството си и тук, според него, е и перфектното място за започване на бизнес, което го е доказал с вече три успешни компании. „Аз съм българин, бил съм в 50 държави и мога само да кажа, че България хич не е лошо място за живот“ казва Ивайло Пенчев.

Какво Ви вдъхновява?

Кафето. А освен това съм и природно любопитен човек. Като има нещо, което ме зарежда, нещо, което не разбирам, това ме държи и ме кара да искам да разбера и да науча повече. Вдъхновява ме възможността, че мога да променя света към по-добро, да направя продукт, който ще е полезен за хората.

Как мотивирате екипа си?

С морков и тояга! С правилната комбинация от двете. Най-важното е да караш хората да вярват, че ще им дадеш нещо повече от това, което имат, а не че ще им вземеш.

Според Вас ще се промени ли лидерството в бъдещия дигитален свят?

Аз лично смятам, че основните закони на лидерството няма да се променят. Начинът, по който се мотивират хора чрез личен пример и възможност за развитие ще остане същия.

Какво е следващото голямо нещо?

Аз лично вярвам, че Auxionize е следващото голямо нещо. Или нека кажем, нещо подобно на Auxionize, ако някой друг не направи по-добър продукт от нас.

Дейв Трой - Добрият лидер познава екипа си

Дейв Трой е американски сериен предприемач, с повече от 25 години опит в технологиите и дизайна. Сред неговите компании са Maistrom (интелигентно и автоматично разчистване на задръстени електронни пощи) и peoplemaps.org (картографиране на един град на базата на общите интереси между хората в него).
По време на презентацията си, Дейв показа визуално различните сегменти от хора, построени чрез данни от всекидневният трафик в Twitter. Франция, Германия, Англия, САЩ, Румъния, Австралия са само част от държавите в изследването. Трой сподели, че едва около 6000 души в България използват активно Twitter, с голям ръст през 2009 и спад от тогава насам. Общностите в България според неговото изследване се делят на: Технологии и Стартиращи компании; Новини и Медии; Дизайн, Архитектура и Фотография; Политика в България; Руска култура; Българо-руски отношения; Банско; Благоевград.

Какъв според теб е лидерът на бъдещото?

Добрият лидер в бъдеще ще е някой, който има достъп до много информация за хората, които се опитва да води. Трябва да разбира техните нужди, култура, вътрешни стремежи. Лидерът не трябва само да дава самочувствие на екипа си, че това, което прави е стойностно, но и да ги води напред, към по-добро бъдеще и развитие. Това, което виждам в бъдеще са лидери, които имат достъп до много информация и са предварително напълно наясно с типовете хора, които са част от екипа им.

Как може един лидер да използва съществуващи данни и информация, за да мотивира по-добре екипа си?

Това несъмнено е въпросът, който всички сегашни и бъдещи лидери трябва да си запитат. Но преди това, по-важното е да попитаме дали ще може да извлечем тази информация и как ще го направим. Защото данните, информацията са там и лидерите, които успеят да намерят достъп до нея и правилно я анализират не само ще могат да разберат по-добре хората, които работят с тях, но и как тези хора могат да им помогнат да развият цялостната структура на компанията. На този въпрос конкретно и аз търся отговор всеки ден, но може би ще трябва да поговорим на тази тема отново след няколко години.

Богомил Балкански, Ивайло Пенчев и Дейв Трой бяха само част от многото вдъхновяващи гости на таз годишната конференция DigitalK 2015.  Повече информация може да научите на сайта на събитието: DigitalK 2015.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/digitalk15

Повече информация за Теменужка Панайотова

Теменужка Панайотова
Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по "Бизнес администрация и икономика" в Американския Университет в България | Mагистър по "Бизнес анализ" в Warwick Business School | Опит в предприемачество, консултантство и комуникации | Вярва в желанието за промяна и развитие като път към успеха.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*