Начало / Интервюта / Ангел Куртев: Промените идват с постоянството на техния лидер
Ангел Куртев: Промените идват с постоянството на техния лидер

Ангел Куртев: Промените идват с постоянството на техния лидер

9 мин

Седем сутринта. Първият телефон разтриса нощното шкафче с алармения си звън, с него и вторият. Дуетът повтаря песента си още няколко пъти. Накрая в седем и двайсет се предавате и ставате. Поглеждате към празната стена, където си представяте да виси копието ви на известната снимка на строителите на сградата “Рокефелер”, които най-спокойно обядват, седнали на греда на стотици метри над земята.

В метрото не се спирате. Използвате 40-те екстра минути, които имате, за да наваксате с неотговорените имейли по работата върху организацията, в която членувате на доброволни начала. Вече ви е трудно да ставате в шест и да се погрижите за тях.

След работния ден продължавате срещите по извънработните ви дейности. Вървите до избраното място за среща и прекарвате пътя си в още работни разговори по телефона. В зависимост от деня сте на среща с управителния съвет, с ръководителите на проект, пак със съвета и така нататък. Обсъждате теми и идеи, давате си задачи.

Това описание сигурно не отговаря не ежедневието на повечето от вас. Сигурно не сте ентусиазирани от идеята да отдадете личния живот и съня си на още работа освен тази от девет до шест. Затова се запознайте се с Ангел  Куртев, чието ежедневие напълно отговаря на описанието по-горе.

Председател на ABLE

Ангел е председател на управителния съвет на ABLE (Асоциация на българските лидери и предприемачи) за 2016, позиция, която неиронично изисква от него да бъде лидер в пълния смисъл на думата.

Борд на ABLE 2016

Чо, както е познат Ангел сред приятелите си, е човек, който говори много за това “нещата да се случват”. По подобен начин определя и ABLE, “група от млади и ентусиазирани българи, които карат нещата да се случват”. А какво се случва там?

Асоциацията е създадена от възпитаници на програмата “Младите лидери на България” през 2011 и има набор от активни проекти, които целят да развиват гражданското общество в България, да вдъхновяват лидерство и да развиват предприемаческата култура в страната.

“Това, което искаме да кажем е, че предприемачеството и инициативността, която хората имат трябва да се реализират и това може да се случи във всякаква сфера на живота - в бизнеса, но и семейството. Стараем се хората да са по-инициативни и уверени в себе си,” казва Ангел.

“Всеки един от проектите, които сме направили е чиста проба предприемачество. От една идея да направиш нещо реално, което се случва. Искаме предприемаческият начин на мислене да бъде приложен във всяка сфера от живота.”

Ангел смята, че в България разбиранията за предприемач и лидер са доста погрешни или непълни. “Предприемачите решават проблеми, които не може да реши никой друг. Те измислят решения, които да добавят стойност на хората и са икономически изгодни, което за нас означава, че са устойчиви.”

А относно лидерите, според Чо, хората искат техните шефове да са и лидери, но често са неспособни да осъзнаят, че точно личният пример е това, което им липсва като качество у ръководителите им. Затова и една от основните теми, които проектите на ABLE засягат е лидерство, за да научат хората да са по-уверени, което Ангел смята, че подпомага и развитието на гражданското общество в България като ги стимулира да са по-активни и да служат с личния си пример.

Следвайки тези три основни стълба, Ангел успява да се впише в цялата тази въртележка на вдъхновение и мотивация като председател на управителния съвет на ABLE за първа година и като глава на отдел финанси за втора година.

За разлика от административните функции на тази позиция, работата му като председател изисква не само административна дейност като подписване на договори, кандидатстване по проекти и прочие, а и работа с хора, доста хора, което важи и за останалите членове на съвета.

ABLE е организация с близо 250 члена. От тях една пета работят активно по проектите, но другите членове са важна част от мрежата на асоциацията, когато организаторите на проектите имат нужда от подкрепа за дадена дейност.

Ангел се старае да бъде неформален лидер, който да сплотява екипа, да разрешава конфликти, да насочва другите хора като човек с опит в организацията, за да не се повтарят грешки, да поддържа мотивацията им и да насочва асоциацията и нейнте членове в една посока на развитие.

Предизвикателствата пред ръководителя на едно НПО

Като всяка лидерска позиция и тази на Чо не е без предизвикателства. “Трябва да се борави много крехко с мотивацията на хората. Ако те се демотивират, работата забавя темпове.Искаме да постигнем по-голямо влияние върху хората. Стремим се да постигнем повече, да имаме все повече партньори, по-голяма структура, все по-голяма организация, все по-голяма отговорност да поемат хората и все повече да се раздават. Това обаче е много трудно, защото всеки един член на организацията работи отделно по множество проекти и дейности.

Въпреки това, Ангел смята, че се справят. Честите вътрешни събития за членовете на ABLE им дават шанс да обменят опит и да видят, че не са сами в това, което правят.

За в бъдеще се надява да имат шанса да дадат на хората, които организират проекти още повече време да работят по каузата си, тъй като сега канидадстват за голяма субсидия, която би им дала възможността да наемат хора, които да поемат ежедневната работа по проектите и така да достигнат нови нива в развитието на организацията. Участието си в кандидатстването за тази субсидия Ангел вижда като една от дейностите му в ABLE, която ще остави следа от неговото ръководство и поле за бъдещо развитие, а подобен резултат е идеологията, която движи Чо във всичките му безбройни начинания и като лидер.

За момента Ангел е направил първи стъпки в тази насока и в професионализирането на асоциацията. Ангел успява да реализира наемането на човек на работа на заплата към организацията през 2015, не по негова идея, но с неговата помощ, и тази инициатива продължава и има финансиране до края на 2016 г.

“Генерално, искам да правя нещо, което ще добави стойност, което ще остави следа след себе си.”

Доста години и преживявания са минали преди Ангел да достигне сегашната си идеология на лидер. Родом от Варна, като ученик в математическата гиманизия там, Чо дълго време не се е занимавал с извънкласни дейности. Но здравословната му приятелска среда го мотивира да иска да учи в София, където по-голяма част от обкръжението му планира да продължи образованието си.

От купонджия в лидер

През първата си година в ABLE Ангел страни от поемането на много отговорности, поради това, че работи и завършва магистратура, и защото знае, че започне ли веднъж да поема много отговорности, няма да спре. В края на първата му година като член на ABLE купонджията в Ангел се обажда и той организира голяма екскурзия за членовете около родната му Варна.

“И от тогава всеки ден съм до два часа,” казва Ангел.

Въпросната екскурзия поставя началото на дълбоката посветеност на Ангел към организацията и говори много за стила му като лидер. Самият той смята, че едно от позитивните му качества като такъв е това, че често поставя целите и желанията на другите над своите, ако това ще доведе до положителен резултат, дали по време на екскурзия или проект. Целта на Ангел е да даде максимална и бърза подкрепа на всеки с идея, за да я видят реализирана.

“Склонен съм, ако някой много иска нещо, да го подкрепя напълно, за да се случи.”

Формулата му за успех е да изслушва хората и смята, че разбира какво те искат, дори и да не го кажат в прав текст.

В момента се опитва да бъде по-експресивен, да изразява мнението и емоциите си по-изчерпателно, а за в бъдеще, след мандата му в ABLE, мисли да поработи над тези свои пропуски с нови преживявания, като курсове по импро театър.

Някой ден се надява да намери своя продукт или услуга, които да развие и да изгради собствен бизнес. Като цяло, Чо иска това да се случи в България, но вярва в международния опит и би експериментирал с пребиваване в Азия: Сингапур, Малайзия, Китай, Тайван. В момента не е решил какво ще бъде точно, но знае, че ще е нещо, което ще остави следа след него.

Ангел се е отдал на сегашните си дейности, защото вярва, че промените идват с постоянството на техния лидер. Чо съветва всички амбицирани бъдещи лидери да намерят обкръжение, от което да черпят опит, да намерят своя ментор, и да поемат инициативата, заедно с поне един съмишленик, за да постигнат нещо голямо, като онези строители на гредата, похапвайки обяд на стотици метри над земята.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/pijA

Повече информация за Веселина Апостолова

Веси е завършила бакалавър по Журналистика и Политика в АУБГ. Занимавала се е с фотография, документално кино, редакция, авторско писане. Работила е в много различни медии в България и чужбина, и също е била главен редактор и автор в AUBG Daily - медията на АУБГ, която ежедневно отразява различни новини. В момента прави магистър в НБУ, и подготвя се за магистър в Европа, който да е насочен към Журналистика.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*