Начало / Статии / Лични истории / Младежката академия на НМФ, която създава млади лидери
Младежката академия на НМФ, която създава млади лидери

Младежката академия на НМФ, която създава млади лидери

6 мин

История за „Младежката академия“ на Национален Младежки Форум (НМФ) 2014.

Как започна всичко?

Случвало ли ви се е да си стоите кротко и спокойно в офиса, на дивана вкъщи или дори легнал на леглото и безцелно да си разглеждате фейсбука? Точно в такъв момент, в един летен августовски следобед, правейки си следобедна почивка от работата в офиса, един мой приятел ми писа. Дотук всичко изглеждаше напълно нормално. Обаче причината, поради която той ме потърси, беше да ме покани да участвам в едно събитие. Истината е, че като активен член на няколко младежки организации, получавам подобни покани всеки ден.

Въпреки това аз отворих линка, пратен от него, и с любопитство зачетох. Ставаше въпрос за „Академия за млади лидери“, която щеше да се проведе в началото на септември, на българското Черноморие. Четейки си помислих колко изтъркано звучат думи като „лидер“ и „лидерство“ в ежедневието ни и се зачудих какво ли толкова мога да науча, предвид че съм присъствал на множество семинари и обучения на подобна тематика. Още повече, лично аз съм бил канен да изнасям лекции на темата „лидерство“. Но пък от друга страна, една късна безплатна почивка на морето, щеше да ми се отрази добре.

И така реших да кандидатствам - за целта трябваше да отговаря на въпроси, свързани с „гражданското участие“, „младежки политики“ и „лобиране“. Не след дълго получих потвърждение, че съм одобрен да участвам в тази академия, след което стегнах багажа и отпътувах по посока морето, без особено големи очаквания.

Атия (Клас 1 - Ораторски умения)

Още с пристигането си в леко занемарената почивна станция на Атия (близо до Созопол), аз вече знаех, че нещата няма да са точно по начина, по който съм си представял. От ранни зори до късна вечер имахме обучения, лекции, упражнения. Но те не бяха от онзи тип, които преподават в университета, а поднесеното знание беше примесено с интерактивни игри и разтоварващи занятия. Присъстваха различни обучители, които говориха по различни теми като младежки политики, лобиране, демокрация, изборен процес, дебатиране и лидерство. Цялото съдържание беше поднесено по начин, който караше всеки един от нас да иска да научи още и още. Мечтаната от мен септемврийска почивка на плажа, се оказа мираж, но тя бе заместена с нещо по-интересно, по-полезно, по-въздействащо и много по-мотивиращо, а именно „Младежката академия“ на НМФ (Национален младежки форум).

Запознанството ми с около 60 млади хора, от цяла България, на различна възраст, с различни интереси и различно мислене ме накара да осъзная, че присъствието ми там не е случайно. Колкото се различавах от всичките участници, толкова и си приличах с тях. Тези млади хора по някакъв начин се бяха отличили от тяхното обкръжение и имаха силното желание да променят средата, в която живеят, към по-добро. Бях възхитен колко много неща мога да науча от всеки един от тях, а и от това, което аз можех да им предам. А вечерите, прекарани на плажа, край лагерния огън и под звуците на акордеон, създаваха една неповторима атмосфера.

Шумнатица (Клас 2 - Себепознаване)

След края на първата част на академията в Атия, аз бях твърдо решен да продължа и да завърша и 3-те части на академията, но това не бе толкова лесно. Местата бяха ограничени и напред щяха да продължат едва половината от участниците. За преминаване в Клас 2, всеки младеж трябваше да кандидатства със своя инициатива, която в последствие трябваше да представи и на другите участници от академията. И така месец по-късно аз се озовах в Боровец с 30 от участниците в академията.

За разлика от Атия, във втората част, проведена в база Шумнатица в планинския курорт, нямаше лекции и семинари. Те бяха заместени с много занятия за себеопознаване, ролеви игри, групови задачи и дискусии. Дните преминаваха от разгорещени дискусии, през гласувания за всяка една значителна или незначителна подробност от съвместното ни съжителстване, до избор на форма на управление за нашето микрообщество (избрахме си монархия, станахме жертва на скрития авторитаризъм на един човек, имахме преврат, пак авторитаризъм... и накрая осъзнахме, че пряката демокрация най-добре пасва на нашите особености като група).

Човек колкото и да мисли, че познава себе си, винаги може да вникне още по-навътре в същността си (особено в екстремни условия), да открие нещо ново и да развие себе си като личност. Именно това разбрах аз, заедно с другите участници от академията, чиято втора част все още не беше приключила за някои от нас.

Шумнатица (Клас 3 - Обучител)

Две седмици по-късно, отново в Шумнатица, се състоя и последната част на младежката академия с двадесетината останали участници. Разликата с предходните два етапа беше, че третият клас подготви всеки от нас да стане обучител и сам да започне да учи и разпространява знания и умения на други млади хора в България. Така тренингът ми за обучител ми даде много полезна информация, практически знания, техники и методи, с които не само разбрах как мога да обучавам други хора и провеждам семинари, но също така и как да общувам по-ползотворно с околните.

Макар и винаги да съм вярвал в собствените си умения и способности, ако ме бяха попитали още преди началото на академията дали искам да стана „обучител“, аз по-скоро бих ви отговорил с кратко „не“. Но участието и в трите етапа ме накара да разбера колко много обичам да работя с млади хора, както и да осъзная, че по този начин мога да предизвикам позитивна промяна, не само в себе си, но и в обществото.

След края на третата част бях поканен да се присъединя към звеното на обучители в НМФ, с което моето пътешествие като обучител тепърва започва. Но ако си млад, искаш да се развиваш, да помагаш на другите в личностното им израстване и да превърнеш себе си в добър лидер - „Младежка академия“ на НМФ е правилното място за теб. 12 дена незабравимо приключение със страхотни хора.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/9cHl

Повече информация за Петър Дяксов

Петър Дяксов
Бизнес и социален предприемач, мениджър и специалист по дигитален маркетинг. Той е основател и управител на IT фирмата Tendrik, която предлага цялостни решения за бизнеси онлайн. През свободното си време, той активно се занимава с организирането на различни обществени и социални инициативи, като вицепрезидент на JCI Bulgaria. Той също така участва в провеждането и воденето на много обучения и семинари за предприемачество, маркетинг и личностно развитие.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*