Начало / Статии / Израстване като лидер / Бъди неразумен, адаптирай света към себе си!
Бъди неразумен, адаптирай света към себе си!

Бъди неразумен, адаптирай света към себе си!

11 мин

Първа стъпка и първи принцип към лидерството без титла

Както е казал Лао Дзъ „И пътуване дълго хиляда километра, започва с една единствена стъпка“, затова сега е време да направим първата стъпка заедно, така е по-лесно и определено по-забавно.

Първата стъпка по пътя към живота на Лидера Без Титла е следната:

„Разумният човек се адаптира към заобикалящият го свят, неразумният човек адаптира света към себе си“

Първата стъпка е да започнеш да бъдеш НЕРАЗУМЕН! Като нямам в предвид да бъдеш нерезумен от гледна точка на това да започнеш да вършиш невъобразими глупости, а от гледна точка, на това да не позволяваш света, в които живеем, да те ограничава, форматира, фрагментира, да определя личността ти или начина ти на живот! Забрави за догмите и стандартите, живей според собствената си визия, като никога не забравяй най-важното правило на вселената – Получаваш това, което даваш!

Тук бих искал да направя едно лирическо отклонение – единствено в ресторанта плащаш цената след като си получил яденето. Това е единственото изключение, за всичко друго първо трябва да платиш цената, за да получиш това, което искаш:

  • Не можеш да бъдеш лидер, ако преди това не следвал други лидери.
  • Не можеш да бъдеш изключителен, ако не полагаш ежедневни усилия за тази цел.
  • Не можеш да имаш здраво и стегнато тяло, ако не плащаш цената, работейки във фитнеса и ограничавайки ненужните, но вкусни храни всеки ден.
  • Не можеш да имаш светъл ум, ако не четеш книги всеки ден.
  • Не можеш да бъдеш изключителен (обичам да повтарям важните неща), ако не полагаш ежедневни усилия за да бъдеш изключителен.

Ако мислиш, че ще получиш пари и тогава ще станеш лидер, или ще получиш власт и тогава ще станеш лидер, или ще получиш титла и тогава ще станеш лидер, то тогава едва ли някога ще изживееш истниското лидерство, онова, което ще накара хората да започнат да те копират, да те цитират, ще започнат да ти подражават и ще бъдат вдъхновени само от присъствието ти...

Както казва една велика жена, Рита Пиърсън: „децата учат само от хора, които харесват“. Аз бих казал: „Ако хората не ви се възхищават, няма да ви последват истински“. Властта, титлата и парите, могат да накарат хората да правят това, което искаш, но няма да създадеш неустоимо желание в гърдите им, да бъдат изключителни като теб и да извършват работа на световно ниво. Лидерството е тиха вътрешна сила, а не външни обстоятелства и притежания.

Сега за да те върна към същността на нашият разговор - ВЯРВАЙ ВЪВ ВИЗИЯТА СИ! Вярвай във визията си, така както Стив Джобс вярваше, че iPhone може да промени света, защото само „лудите“, които вярват, че могат да променят света, са тези, които някога са го променяли! Прави всяко нещо по собственият си изключителен начин, бъди единственият, който може свърши работата по начин от световна класа! Няма значение, какво работиш, каква титла имаш, колко пари взимаш, в какви взаимоотношения си с колегите си, как се отнасят шефовете ти към теб, ако вършиш работата си по най-добрия възможен начин и се превърнеш в изпълнител от световно ниво. Всичко ще се промени, довери ми се, аз направих същото и промених живота си!

Най-важното нещо, което трябва да запомниш, за да направиш първата стъпка към промяната, е:

Не ти е нужна титла за да си лидер! Ще го повторя, защото е важно – НЕ ТИ Е НУЖНА ТИТЛА ЗА ДА СИ ЛИДЕР!

Какво е нужно, за да си лидер?

Сега най-вероятно си задаваш въпроса, какво ми е необходимо за да бъда лидер? 🙂

(Усмихвам се, защото вярвам, че задавайки си този въпрос, вече си готов за велики дела!)

В днешният свят на постоянни промени, огромна конкуренция и супер взискателни потребители, за да бъдем лидери без титла и да сме най-добрите в целият свят, в това, което правим, е от изключително значение да следваме следния принцип, който да заложим в нашето ежедневие и в нашият характер:

ИНОВАТИВНОСТТА

В последните няколко години, наблюдаваме навсякъде липса на нови и свежи реализирани идеи. Нека вземем например музиката и филмите. Постоянно излизат римейк на песни, които някога са били успешни, както и на филми, които дори не са подобрени с изключение на качеството и някой и друг специален ефект. Липсата на креативност води до липса на развитие и прогрес.

Формулите, които преди 10 години са били успешни, не гарантират, че ще бъдат отново успешни. Факт е, че никой римейк до днес не е постигнал дори наполовина успехите на оригинала си. Което пък от своя страна води до разочарование у създателите, незадоволителни резултати, пропуснати ползи, дори понякога и до загуби.

Ако обаче погледнем креативните нови предложения на пазара, ще видим, че някои от тях достигат невъобразими успехи. Веднага ще дам пример с филма „Аватар“, този филм беше очакван от феновете в продължение на 10 години и в момента в които излезна по кината счупи много рекорди и разби блокбъстарите, което донесе огромни печалби на създателите на филма и една огромна маса нови фенове.

Друг пример за иновативност мога да дам с Apple, които не бяха истинските създатели на смартфона, но техният изключително иновативен и различен модел, направи смартфоните една изключителна необходимост, привличайки огромна маса последователи, които продължават да си купуват новите продукти на компанията, въпреки че последните им предложения не са нещо впечатляващо. Apple се превърна в гуруто на иновациите, оглавявайки всички проучвания по темата, както и бъдейки най-успешната и добре печелеща глобална компания в своята сфера, без значение, че техният пазарен дял е сравнително по-малък от този на Samsung.

Сега може би ще си кажете да, за компаниите може би работи, но как да бъдем иновативни като хора, лидери без титла?

Замисли се за иновациите, които си срещал в живота си, замисли се за най-успешните хора, които си срещал в живота си. Колко от тях се стремят винаги да са най-добрите в това, което правят, и винаги да са на една крачка пред останалите?

Вярвам, че силата на лидера се крие в това да подобрява себе си и работата си всеки ден. Както се казва в една велика мисъл:

"Единственият човек. с когото трябва да се съревноваваш. и от когото трябва да станеш по-добър, това е човекът, които си бил вчера!"

Отговора на този въпрос е много лесен, задавайте си всеки ден тези два въпроса: "Какво прави в момента най-успешният човек в света в моята сфера? Как мога аз да го изпреваря и да бъда по-добър от него?"

Задавайки си тези въпроси, трябва да се стараеш да подобряваш собствените си умения и знания и да вършиш работата си на световно ниво, толкова изключително и вдъхновяващо, че да бъдеш Пикасото на твоята работа и да предизвикваш възхищение у всеки докоснал се до теб и работа ти.

5-те цели

Започни с нещо много простичко, а именно сега бих искал да вземеш лист и химикал и напишеш 5-те най-важни неща, които трябва да постигнеш утре. Упражнението ще бъде много по-успешно, ако напишеш 5-те най-важни неща, които искаш да постигнеш за всеки един ден до края на седмицата. Тези 5 неща трябва да съответсват напълно с това, което те вдъхновява всеки ден и да отразяват твоите вътрешни убеждения, принципи и морално етични правила, които си изграждал с години.

Защо искам от теб да направиш точно това?

Ако започнеш от днес да пишеш 5-те най-важни неща, които искаш да постигнеш през утрешният ден, то след една седмица ти ще си изживял 35 победи, които ще имаш записани черно на бяло. След един месец, ще си постигнал 140 победи, а след година те ще бъдат – 1680. Представяш ли си 1680 невероятни и изключително важни победи, които ти ще изживееш в следващата една година! Нима това не е ВПЕЧАТЛЯВАЩО и ЕПИЧНО? Само си представете след 10 години вие ще имате зад гърба си 16 800 победи, 16 800 успеха!

Направи това упражнение един необикновен навик, който да те води напред всеки ден. Ако си поставиш за цел всеки ден да си по-добър, по-вдъхновяващ, по-етичен, по-дисциплиниран и по-мотивиран, след 1 година ти ще умножиш умението да си добър, вдъхновяващ, етичен, дисциплиниран и мотивиран по 1680!

Навикът да бъдем по-добри всеки ден е присъщ само на онези 5% от обществото, което върши работата си на световно ниво, онези 5% от обществото – лидерите без титли, които променят света и създават новото общество, това са онези хора, които са създават история и записват името си в нейните страници.

Както е казал Махатма Ганди:

  • Внимавай с МИСЛИТЕ си, защото те се превръщат в ДУМИ,
  • Внимавай с ДУМИТЕ си, защото те се превръщат в ДЕЙСТВИЯ,
  • Внимавай с ДЕЙСТВИЯТА си, защото те се превръщат в НАВИЦИ,
  • Внимавай с НАВИЦИТЕ си, защото те се превръщат в ХАРАКТЕР,
  • Внимавай с ХАРАКТЕРА си, защото той се превръща в СЪДБА!

Следователно МИСЛИТЕ ТИ, се превръщат в ТВОЯТА СЪДБА!

Записвайки си 5-те най – важни неща, които искаш да постигнеш през утрешният ден, ти съзнателно управляваш думите, следователно СЪЗНАТЕЛНО УПРАВЛЯВАШ СОБСТВЕНАТА СИ СЪДБА!

Научни изследвания доказват, че ако повтаряме едно действие в продължение на 66 дни, то не просто става наш навик, но и се превръща в естествено състояние. Например ако 66 дни подред тренираме тялото си всяка сутрин и през това време се чувстваме странно, изпитваме болка от натоварването, но го правим в продължение на 66 дни, тогава ще ни е странно и ще се чувстваме неразположени заради това, че сме спрели да го правим, тъй като то е станало част от нас.

Повтаряйте едно действие 66 дни и то ще стане час от вас!

Ако всеки ден се упражнявате в това да бъдете по-добри и по-успешни, то след 66 дни, да бъдете по-добри и по-успешни ще бъде част от вашият характер. Ако 66 дни давате всичко от себе си, извървявате допълнителната миля и подобрявате работата си, то след 66 дни да даваш всичко от себе си, да извървяваш допълнителната миля и да подобряваш работата си, ще бъде част от теб!

НЕ ВИ ТРЯБВА ТИТЛА ЗА ДА СТЕ ЛИДЕРИ! БЪДЕТЕ ИНОВАТИВНИ И ПОДОБРЯВАЙТЕ ВСЯКО НЕЩО, КОЕТО ПРАВИТЕ ВСЕКИ ДЕН В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 66 ДНИ! КОНТРОЛИРАЙТЕ МИСЛИТЕ СИ, ЗА ДА КОНТРОЛИРАТЕ СЪДБАТА СИ!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/unrsnble

Повече информация за Мартин Петров

Мартин Петров
Сертифициран трейнър и коуч по Лидерство, Ефективна Комуникация, Креативност, Управление на стреса и др. | Мениджър "Игровизация" в Академията по Иновационен Мениджмънт | Член на Младежки Екип "Европа" към Представителството на Европейската Комисия в България | Alumni Affair Coordinator at American University in Bulgaria | Ментор в ABLE Mentor

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*